Νέα

December 15, 2021

Πώς διαφέρει το κινέζικο Mahjong από το ιαπωνικό Mahjong

Eleni Dimitriou
WriterEleni DimitriouWriter

Το Mahjong είναι ένα ασιατικό παιχνίδι, παρόλο που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι μόνο ένα κινέζικο κλασικό. Ωστόσο, για άτομα που έχουν δοκιμάσει διαφορετικές παραλλαγές παιχνιδιών, μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να ξεχωρίσουν ποιο είναι ποιο. Εδώ, εξερευνούμε τη διαφορά μεταξύ κινέζικου και ιαπωνικού Mahjong για να σας βοηθήσουμε να τα ξεχωρίσετε.

Πώς διαφέρει το κινέζικο Mahjong από το ιαπωνικό Mahjong

κινέζικο Mahjong

Η κινεζική παραλλαγή του Mahjong ονομάζεται "Zhongguo Maqiang" ή απλά "Maqiang". Εισήχθη στην Κίνα κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ και παίζεται από τότε.

Το να παίξετε Mahjong στο διαδίκτυο είναι εύκολο μόλις βρείτε έναν αξιόπιστο ιστότοπο, αλλά είναι καλό να κατανοούμε τους κανόνες. Οι κανόνες είναι απλοί: κάθε παίκτης παίρνει ένα χέρι από πλακίδια με αριθμούς από το 1 έως το 9. Κάθε πλακίδιο πρέπει να περιέχει τουλάχιστον έναν αριθμό που ταιριάζει με τον αριθμό στο πλακίδιο δίπλα του. Όταν εξαντληθούν όλα τα πλακίδια, οι παίκτες αφαιρούν εκ περιτροπής πλακίδια από τα χέρια τους μέχρι να μην μπορούν πλέον να παίξουν.

Εάν τα πλακίδια παραμείνουν αφού τελειώσουν τα πλακίδια στον τελευταίο παίκτη, τότε αυτά τα πλακίδια αφαιρούνται από τον πίνακα και προστίθενται στο σωρό για μελλοντική χρήση. Το παιχνίδι τελειώνει όταν όλα τα πλακίδια έχουν αφαιρεθεί από τον πίνακα. Οι παίκτες συγκεντρώνουν πόντους με βάση το πόσα πλακίδια είχαν απομείνει μετά τον τελευταίο γύρο.

Γιαπωνέζικο Mahjong

Η ιαπωνική εκδοχή του Mahjong ονομάζεται "Rangō", που εφευρέθηκε από τον Ιάπωνα μοναχό Sei Shōnagon. Στην Ιαπωνία, αυτή η παραλλαγή αναφέρεται συνήθως ως "Shanghai Rangō".

Όπως και ο Κινέζος ομόλογός του, οι κανόνες είναι απλοί: κάθε άτομο λαμβάνει ένα χέρι πλακιδίων με τους ίδιους αριθμούς όπως αυτοί που φαίνονται παραπάνω. Ωστόσο, σε αντίθεση με την κινεζική έκδοση, η ιαπωνική έκδοση δεν απαιτεί τα πλακίδια να ταιριάζουν. Αντίθετα, ο στόχος είναι να αφαιρέσετε όλα τα πλακίδια από το χέρι σας προτού οποιοσδήποτε άλλος αφαιρέσει το δικό του.

Όταν κάποιος αφαιρεί ένα πλακίδιο, οι άλλοι παίκτες προσπαθούν να μαντέψουν τι χρώμα είναι. Όποιος μαντέψει σωστά κερδίζει το πλακίδιο. Μόλις μαντέψουν όλοι, όποιος έχει ακόμα πλακάκια μαζί του χάνει. Ο νικητής σε αυτό το παιχνίδι καθορίζεται από το συνολικό ποσό των πόντων που κερδίζει.

Υπάρχουν δύο τύποι παιχνιδιών Mahjong στην Ιαπωνία: "Kakushi" και "Gokui". Kakushi σημαίνει ότι τα πλακάκια είναι άδεια, ενώ Gokui σημαίνει ότι τα πλακάκια είναι γεμάτα.

Στο Kakushi, οι παίκτες ξεκινούν με ένα σετ πλακιδίων, αλλά δεν ξέρουν τι χρώματα θα λάβουν. Μπορούν να επιλέξουν είτε να κρατήσουν τα πλακάκια που έχουν ήδη είτε να τα απορρίψουν. Μετά από κάθε γύρο, οι παίκτες προσθέτουν νέα πλακίδια στα χέρια τους. Εάν ένας παίκτης απορρίψει ένα πλακίδιο, δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει ξανά αργότερα. Στο τέλος του παιχνιδιού, ο παίκτης με το υψηλότερο σκορ κερδίζει.

Στο Gokui, οι παίκτες ξεκινούν με ένα γεμάτο χέρι πλακάκια και δεν πετούν τίποτα. Κάθε φορά που παίζεται ένα πλακίδιο, επιλέγεται ένα χρώμα. Εάν ένας παίκτης επιλέξει ένα πλακίδιο που δεν είχε καθορίσει αρχικά, παίρνει πίσω το πλακίδιο. Στο τέλος ενός παιχνιδιού, ο παίκτης με περισσότερα πλακίδια στο χέρι του κερδίζει.

Αν αναρωτιέστε ποια παραλλαγή είναι καλύτερη, ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε και τα δύο και να αποφασίσετε ποια σας αρέσει περισσότερο.

undefined is not available in your country. Please try:
The Timeless Allure of Mahjong: A Game of Strategy, Memory and Cultural Exchange
2024-06-03