Επίσημοι κανόνες Mahjong

Το δημοφιλές κινέζικο παιχνίδι, Mahjong είναι ένα παιχνίδι δεξιοτήτων που βασίζεται σε ένα σύνολο πλακιδίων. Υπάρχουν διαφορετικές τοπικές παραλλαγές με διαφορετικά κομμάτια παιχνιδιού και μηχανισμό βαθμολόγησης.

Οι βασικοί κανόνες είναι οι ίδιοι στις περισσότερες παραλλαγές. Ο κύριος στόχος είναι να συλλέξετε σετ πλακιδίων και να κερδίσετε την υψηλότερη βαθμολογία. Οι παίκτες επιλέγουν και απορρίπτουν τα κομμάτια σε διαφορετικά σχέδια μέχρι να δημιουργήσουν έναν πλήρη συνδυασμό. Ένα πλήρες σετ Mahjong έχει 144 πλακάκια με 3 κοστούμια, δηλαδή κουκκίδες, χαρακτήρες και μπαμπού.

Κάθε στολή περιλαμβάνει πλακάκια που φέρουν αριθμούς 1-9, με σετ τεσσάρων για κάθε πλακίδιο. Υπάρχουν δύο πλακίδια τιμής - ο δράκος (Κόκκινο, Λευκό και Πράσινο) και οι άνεμοι (Ανατολή, Δύση, Νότος και Βορράς).

Eleni Dimitriou
WriterEleni DimitriouWriter
Πώς ρέει το παιχνίδι

Πώς ρέει το παιχνίδι

Κάθε διαγωνιζόμενος ξεκινά με ένα σετ 13 πλακιδίων. Κάθε τύπος πλακιδίων τιμής έχει ένα σετ τεσσάρων. Επιπλέον, υπάρχουν 4 πλακάκια λουλουδιών και 4 εποχών. Όταν ο παίκτης παίρνει τον άνεμο, η ανατολή ξεκινά το παιχνίδι επιλέγοντας ένα πλακίδιο από τον τοίχο.

Στη συνέχεια, ακολουθεί μια αριστερόστροφη στροφή συλλογής πλακιδίων από τους παίκτες ενώ απορρίπτουν ένα μόνο πλακίδιο σε κάθε στροφή. Ένας παίκτης μπορεί να διεκδικήσει ένα απορριφθέν πλακίδιο από άλλον παίκτη σε ένα σενάριο κονγκ ή πονγκ και σε αυτήν την περίπτωση, αυτός που το απέρριψε χάνει τη στροφή του. Ανά πάσα στιγμή, οι παίκτες θα πρέπει να κρατούν 13 πλακίδια μέχρι να δηλωθεί ένα χέρι Mahjong (με 14 πλακίδια).

Πώς ρέει το παιχνίδι
Χέρι Mahjong

Χέρι Mahjong

Ένα χέρι αποτελείται από σετ 4 ή 3 πλακιδίων και ένα ζευγάρι. Το Pong είναι ένα τρίδυμο με το ίδιο κοστούμι ενώ το Kong είναι ένα τετράδυμο από το ίδιο κοστούμι. Υπάρχει επίσης ένα Chow- ένα ίσιο ίδιο κοστούμι.

Εάν δύο παίκτες διεκδικήσουν κατά σύμπτωση ένα πλακίδιο, ο πιο άμεσος με τη σειρά του λαμβάνει το πλακίδιο. Το να διεκδικείτε τα πεταμένα πλακάκια δεν αξίζει πάντα τον κόπο. Τα σύνολα που δεν έχουν ακόμη δηλωθεί Mahjong έχουν μεγαλύτερη αξία από τα δηλωμένα σύνολα. Για να μάθετε την τιμή που σημειώνεται με το χέρι, οι μίνι πόντοι υπολογίζονται πρώτα από το ζευγάρι και τα σετ. Η κλήση Mahjong συνοδεύεται από μίνι πόντους και η αξία αυτών των πόντων διαφέρει ανάλογα με τους κανόνες του παιχνιδιού.

Χέρι Mahjong
Βαθμολόγηση και Διακανονισμός

Βαθμολόγηση και Διακανονισμός

Το χέρι Mahjong αξιολογείται για να τονίσει τα μοτίβα που βασίζονται στους κανόνες. Οι θαυμαστές/γιακούς/διασκεδαστές ανταμείβονται για διάφορα μοτίβα. Οι μίνι πόντοι για κάθε οπαδό διπλασιάζονται μία φορά και το αθροιστικό σκορ γίνεται το σκορ χεριών.

Για ορισμένα σύνολα κανόνων, αυτή η βαθμολογία δεν μετράει εκτός από τον αριθμό των θαυμαστών. Μετά από ένα τουρνουά, δίνονται πόντοι τραπεζιού σύμφωνα με την απόδοση του παίκτη. Αυτός που θα σημειώσει τα περισσότερα λαμβάνει 4 πόντους πίνακα. Οι δεύτεροι κερδίζουν 2 πόντους και ο δεύτερος τελευταίος παίκτης λαμβάνει 1 πόντο. Στο τέλος του παιχνιδιού, τα χρήματα στο τραπέζι μοιράζονται μεταξύ των διεκδικητών. Ολόκληρο το τζάκποτ πηγαίνει στον παίκτη που θα σημειώσει το υψηλότερο σκορ.

Βαθμολόγηση και Διακανονισμός
Αγορά εισόδου

Αγορά εισόδου

Υπάρχει μια αμοιβή και ένα στοίχημα που εμπλέκονται στο Mahjong. Το στοίχημα πηγαίνει σε ένα τζάκποτ στο οποίο στοχεύει κάθε συμμετέχων. Η χρέωση, η οποία ισχύει μόνο για τουρνουά, είναι για το σπίτι.

Η μεγαλύτερη δυνατή νίκη ισοδυναμεί με τη μέγιστη απώλεια. Αυτό είναι το χρηματικό ποσό που καταθέτει ένας παίκτης στον λογαριασμό του μόλις μπει στο παιχνίδι. Σπάνια οι παίκτες περνούν από μια μέγιστη απώλεια. Για το παιχνίδι με ένα χέρι, η ποινή τροφοδοσίας και το buy-in φυλάσσονται στο λογαριασμό του παίκτη.

Το δεσμευμένο ποσό μπορεί να χαθεί μόνο εάν ο παίκτης απορρίψει ένα νικητήριο πλακίδιο. Σε ένα τουρνουά, το buy-in είναι το άθροισμα της αμοιβής και του στοιχήματος.

Αγορά εισόδου